Homepage Erik van den Doel Schaaktraining Gewonnen toernooien Partijen Dieren Eten ContactBehandel een ander zoals jezelf behandeld zou willen worden. Waarom zouden we dit alleen betrekken op onze eigen soort?

Hieronder zal ik het veganisme toelichten. Niet omdat ik vind dat iedereen veganist moet worden, maar omdat het nogal ingewikkeld wordt om ook het flexitarisme en het vegetarisme te bespreken en omdat ik zelf veganist ben.

Waar het niet om gaat:
 • Het gaat er niet om elkaar de maat te nemen.
 • Het gaat er niet om 'zuiver' of 'puur' te blijven. Dit zijn religieuze begrippen.
Pas op voor:
 • Alles of niets denken ("We zullen nooit in een wereld zonder leed leven, dus dan maakt de hoeveelheid leed niet uit"). Het gaat om leedreductie.
Waarom word je veganist?
 • Dierenleed; meer informatie is bijvoorbeeld te vinden op: http://www.biteback.be/
  Wat ik zelf bijvoorbeeld verbijsterend vind is dat de brandveiligheidsvoorschriften voor een stal met levende dieren in Nederland hetzelfde zijn als die voor een loods met goederen! In Nederland zijn in 2010 alleen al 175.000 dieren omgekomen door brand (gestikt, levend verbrand en vertrapt in de paniek). Betere brandveiligheidsvoorzieningen en dergelijke kosten geld. De consument wil goedkoop vlees. Bij goedkoop vlees betalen de dieren de prijs.
 • De milieuschade die de veeteelt met zich meebrengt. Zo veroorzaakt de wereldwijde veehouderij 40% meer uitstoot van broeikasgassen dan de wereldwijde transportsector (inclusief vliegtuigen en auto's).
 • Het feit dat je, door veel dieren te fokken, nog meer monden creëert die gevoed moeten worden terwijl er een miljard mensen honger lijden. Vijftig procent van de wereldwijde graanoogst wordt geconsumeerd door de veestapel. Een dier moet gemiddeld zeven gram groenten eten om één gram vlees te 'produceren'. Het is dus veel efficiënter voor ons om plantaardige eiwitten te consumeren. Zowel Oxfam Novib als de Humane Society hebben over dit onderwerp een wetenschappelijk rapport geschreven.
 • Het feit dat de intensieve veehouderij de gezondheid van mensen bedreigt doordat ziekten kunnen overslaan van mens op dier. Zie hier. Het feit dat een plantaardiger eetpatroon de kans op diabetes, overgewicht enz. verkleint. Zie hier.
 • In Nederland worden jaarlijks vijfhonderd miljoen dieren geslacht. Het is bepaald geen pretje in een slachterij te moeten werken. De continue aanblik van bloed, de geur van bloed, de angst van de dieren. Mogen we van andere mensen wel vragen dit ellendige klusje voor ons op te knappen?
  Maar die mensen kiezen er toch zelf voor daar te gaan werken, zou men tegen kunnen werpen. Die mensen hebben vaak geen keus, het zijn laagopgeleide mensen, vaak buitenlanders, en als je vrouw en kinderen hebt neem je elk werk maar aan. Een slachthuismedewerker in de Verenigde Staten houdt het werk gemiddeld acht maanden vol!

Om het op een positieve manier te zeggen: Is het niet fantastisch dat we, alleen maar door plantaardiger te gaan eten, zoveel bij kunnen dragen aan het verminderen van de grote problemen waarmee de mens vandaag de dag te maken heeft?

Fighting Cruelty Worldwide
Veganisten houden zeker heel erg van dieren?

Hoeft helemaal niet; je hoeft niet van dieren te houden om te vinden dat ze met respect behandeld dan wel met rust gelaten moeten worden. Ik ben zelf erg gesteld op katten, met bijvoorbeeld varkens heb ik veel minder. Mijn persoonlijke sentimenten doen echter niet ter zake. De enige vraag die ertoe doet is: kunnen zij lijden? Een varken lijdt echt niet minder dan een kat als je zijn staart afknipt, hem opsluit in een klein donker hok waar hij zich niet om kan draaien of op een veertig uur durend vee-transport naar Zuid-Europa zet.

Ik ben maar een individu. Op globaal niveau doen mijn persoonlijke keuzes er toch niet toe?

Dit noemen ze een self-serving belief. Als wat wij doen er toch niet toe doet hebben we geen verantwoordelijkheid. Heerlijk!
We mogen het feit dat je niet in je eentje de hele wereld kunt veranderen niet als excuus gebruiken om niets te hoeven doen. Bovendien beïnvloedt ons gedrag altijd het gedrag van de mensen om ons heen, zeker bij een sociale activiteit als eten.

Wat is er dan mis met eieren?

Zie http://www.waardelozehaantjes.nl.

Wat is er mis met zuivel?

Best veel: www.melkmoetniet.be.

Wat is er mis met vis?

Veel. Zo worden de zeeën leeggevist, is kweekvis te vergelijken met de vee-industrie en zijn er geen regels voor het doodmaken van vis. Urenlang laten lijden (aan een haak bijvoorbeeld) is volkomen legaal. En dan is er nog de bijvangstproblematiek. Meer informatie en alternatieven voor vis staan hier.

Allemaal leuk en aardig hoor dat opkomen voor dieren, maar zijn de problemen van de mensen in Afrika niet belangrijker?

Hoogleraar psychologie Roos Vonk heeft deze redeneertrant onderzocht. De conclusies staan in deze column.
Zoals je boven kunt zien veroorzaakt de veeteelt problemen in de derde wereld.
"Dieren hebben, net zo goed als mensen, recht op bescherming tegen menselijke wreedheid", aldus Gandhi.

OK, ik wil minder dierlijke producten gaan consumeren, hoe pak ik het aan?
 • Koop een veganistisch kookboek.
 • Als u in een restaurant smakelijk vegetarisch/veganistisch wilt eten en veel keus wilt hebben: Indiaas! India telt maar liefst driehonderd miljoen vegetariërs/veganisten dus de keuken is er zeer goed op toegesneden.
 • Het is waarschijnlijk beter om in stappen af te bouwen dan van de een op de andere dag. Men kan bijvoorbeeld beginnen iedere maandag plantaardig te eten, daarna iedere donderdag erbij, daarna ook nog het ontbijt en de lunch plantaardig, enzovoorts.
 • Zoek andere veganisten op op het internet.
 • Pak het op een slimme manier aan, want wilskracht is nou eenmaal niet het sterkste punt van ons mensen.
De Nederlandse Politiek.

Met veel plezier doe ik vrijwilligerswerk bij de Partij voor de Dieren!
De PvdD is de enige partij die geen mens-centrale maar een planeet-brede visie heeft. Bovendien is de PvdD veel meer met de lange termijn bezig dan de andere partijen. In de politiek zie je veel cliëntelisme: partijen zetten niet in op wat goed is voor het land, maar op wat goed is voor de achterban. Denk aan de VVD en het CDA die decennialang geweigerd hebben de hypotheekrenteaftrek ter discussie te stellen. Bij de PvdD zie je dit niet. Idealisme des te meer.

De beginselverklaring van de PvdD staat hier: http://www.partijvoordedieren.nl/departij/beginselverklaring.
Een schat aan informatie is te vinden op de website www.partijvoordedieren.nl
Veel mensen denken dat GroenLinks ook veel voor dieren opkomt maar dit is niet het geval. Zo heeft GL in de meer dan tien jaar dat ze in het Europees Parlement zit bedroevend weinig vragen over dierenwelzijn gesteld.
Als er één partij is die helemaal niets heeft met dierenwelzijn dan is het wel het CDA, en dat terwijl ze hun mond altijd volhebben van 'goed rentmeesterschap'. De CDA ministers van landbouw hebben bijvoorbeeld veel te weinig gedaan om het antibioticagebruik in de vee-industrie terug te dringen.

Een aantal uitspraken over het consumeren van dierlijke producten:

I know, in my soul, that to eat a creature who is raised to be eaten, and who never had a chance to be a real thing, is unhealthy. It's like... you're just eating misery. You're eating a bitter life. - Alice Walker

To be a vegetarian is to disagree... To disagree with the course of things today. Starvation, world hunger, cruelty, waste and wars. We must make a statement against these things. Vegetarianism is my statement. - Isaac Bashevis Singer

Animals Are Not Ours

Het zal ooit erkend worden dat het aantal benen, de harigheid van het vel of het hebben van een staart onvoldoende redenen zijn om een sensitief wezen aan zijn lot over te laten. Waar moeten we anders de grens tussen mens en dier leggen? Is dit het vermogen om logisch na te denken of misschien het vermogen om te spreken? Maar een volwassen paard of hond is met zekerheid een meer rationeel wezen, en zelfs meer een conversationeel wezen, dan een baby van een dag of een week of zelfs een maand oud. Maar stel dat het anders zou zijn, wat doet het er toe, de vraag is niet, kunnen ze logisch redeneren? en ook niet kunnen ze praten?, maar kunnen ze lijden? - Jeremy Bentham, 1789(!)

Nothing will benefit human health and increase chances of survival for life on earth as much as the evolution to a vegetarian diet. - Albert Einstein.

De mens zal pas tot vrede komen wanneer hij het bereik van zijn medelijden heeft uitgebreid naar alle levende wezens.

Godsdienst is gepraktiseerde eerbied voor het leven. - Albert Schweitzer.

Why should man expect his prayer for mercy to be heard by What is above him when he shows no mercy to what is under him? - Pierre Troubetzkoy.

Ik denk dat iedereen de mogelijkheid heeft om te stoppen, na te denken en te besluiten: 'Als ik je zou kennen zou ik je niet opeten.' En op een bepaalde manier is het echt zo eenvoudig. - Tom Regan.

Over de hierboven besproken materie is veel geschreven. Er zijn twee boeken die met kop en schouders boven de rest uitsteken:

 1. Dieren Eten, geschreven door Jonathan Safran Foer. Op Youtube zijn verschillende interviews met de schrijver over dit boek te vinden.
 2. Dierenbevrijding, geschreven door Peter Singer.
Meer informatie (ook voedseltechnisch en recepten):

De site van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

De Belgische Vereniging voor Veganisme.

De Nederlandse Vegetariërsbond.

Animal Rights: The Abolitionist Approach.

Voor de jeugd: http://www.surfsleutel.info/peta/.

Documentaires:

Voor veganistische schoenen, riemen, etc.

Als u vragen heeft kunt u het contactformulier invullen of een e-mail sturen.

Logo partij voor de Dieren